Emanuel Goldberg

Original English version: http://people.ischool.berkeley.edu/~buckland/goldberg.html

Informasjons
Tidligere skole for bibliotek og informasjonsstudier

Michael Buckland

Emanuel Goldberg, 1881-1970:
Foregangsperson til Informasjonsvitenskap

Emanuel Goldberg (Portrett) ble født i Moskva, Russland, i 1881, en kjemiker, oppfinner og industrimann som bidro til nesten alle aspekter av bildeteknologi i første halvdel av det tjuende århundre: fotografisk sensitometrikontroll, Reprografi, standardiserte filmhastighet, farge utskrift (moiré effekt), flyfoto, ekstrem mikrofotografering (microdots), optikk, kamera design (Contax), det viktige, tidlige håndholdte Kinamo filmkamera, og tidlig TV -teknologi. Han fikk sin doktorgrad fra Wilhelm Ostwald er instituttet i Leipzig i 1906.
Den “Goldberg tilstand” er et designprinsipp for fotografering og film lydspor.
I 1933, da lederen for verdens største kamera fast, Zeiss Ikon i Dresden, Tyskland, ble han kidnappet av nazistene og forsvant inn i glemselen. Faktisk gikk han først til Paris og deretter til Tel Aviv, der han satt opp en presisjonsinstrumenter workshop, som ble en stor israelsk firma, El-Op. (Foto: Goldberg i verkstedet, 1943). Han døde i Tel Aviv i 1970.
I 1931 han demonstrerte i Dresden, London og Paris en “Statistical Machine” som kombinert fotocelle, kretser, og mikrofilm å lage en søkemotor for å finne og vise lagrede dokumenter. (Beskrivelse). Hans papir på det ser ut til å ha vært uncited i femti år. Vannevar Bush forsøkte å bygge en tilsvarende maskin i 1938-1940, og kaller det en mikrofilm Rapid Selector. Bush fantasi om hva en slik maskin kan gjøre, “Som vi kan tenke”, ble berømt. Goldberg og hans maskin ble glemt. (Artikkel på Goldberg, Bush, og gjenfinning).
Goldberg levde i fjerne verdener under spennende tider: Czarist Russland; Kongeriket Sachsen; Weimar-republikken, Palestina under mandatet. Han gjorde ikke mimre mye, selv til sine barn, registreringer av hans bedrifter ble ødelagt av bombing (Dresden) og flom (Israel); hans skrifter er ofte i obskure tyske publikasjoner; han brente de fleste av sine egne papirer. Hans etterfølgere (nazister og kommunister) ikke overholde jødiske kapitalister. Noen bidrag i Israel er fortsatt klassifisert.
Biografi: Emanuel Goldberg og hans kunnskap maskinen: Informasjon, oppfinnelse, og politiske krefter, av Michael Buckland. (Libraries Unlimited, 2006). Link.
Også: Tilgangrettelser og anmeldelser.
– Tysk utgave med tittelen:  Vom Mikrofilm zur Wissensmaschine: Emanuel Goldberg zwischen MEDIEN und Politik. Avinus Verlag, Berlin, 2010. ISBN 978-3-86938-015-5. Link. Bokan.
For andre ressurser se Emanuel Goldberg, 1881-1970: Bibliografi.