Thomas Tallis og Gregorio Allegri

Original English version: https://www.webpages.uidaho.edu/~rfrey/166TallisAllegri.htm

Rodney Frey

Æres professor av etnografi

Thomas Tallis og Gregorio Allegri

1505-1585           1582-1652   

Passionens musikk

Thomas Tallis er den mest innflytelsesrike engelske komponisten av sin generasjon, samt en av de mest populære renessansekomponistene i dag. Tallis tjente som organist og i andre faglige evner for fire engelske monarker, inkludert i det kongelige kapell. Sammen med hans mest kjente student, William Byrd, fikk han et monopol rett fra Queen Elizabeth I for publisering av vokalmusikk. Tallis presided over den mest dynamiske perioden i engelsk musikalsk historie, der den kontinentale stilen til strukturell imitasjon i stor grad ble vedtatt av engelske komponister i kølvandet på reformasjon og undertrykkelse av klostrene.

Selv om Tallis musikk inneholder et bredt spekter av stiler og mål, er hovedparten av hans produksjon kormusikk, både i den eldre latinske motetilstanden og den nyere engelske anthemstilen. Lyriske ideer dominerer vanligvis hans musikalske impulser, og hans polyfoni er ofte først og fremst akkordal eller homofonisk. Han var ikke spesielt interessert i teknisk motspill som sådan, og hans innstillinger har en følgelig luft av roen om dem som oppstår fra de raske musikalske midlene som brukes til å utvikle melodiske ideer. Hans hellige latinsk koralmusikk er hans mest anerkjente prestasjon; Denne store produksjonen er for det meste i motet-sjangeren med et bredt spekter av personlig utvalgte tekster, som er syllabisk sett i stil med de kontinentale renessansemesterne i Italia og Nord. Hans engelske Anthems spilte også en viktig rolle i den tidlige utviklingen av denne langlivede sjangeren.

I dag fortsetter Tallis musikk å være ekstremt populær. Den har blitt brukt til motivasjon av slike samtidskomponister som Ralph Vaughan Williams og Peter Maxwell Davies, samt gir mye av drivkraften til den tidlige musikkbevegelsen i engelsk korprestasjon. Selv om Tallis tekniske prestasjoner bleke i forhold til mange av hans nærmeste samtidige, har hans musikk et ypperlig kommunikativt element av menneskelig uttrykk som fremdeles snakker direkte til publikum. ~ Todd McComb, Alle musikkguide

Langt den mest kjente sammensetning av Allegri er På meg, Gud, en innstilling av Vulgate Salme 51 (50). Det er skrevet for to kor, en av fem, og den andre av fire stemmer, og har fått betydelig kjendis. Den ble komponert under regimet til pave Urban VIII, trolig i løpet av 1630-tallet, til bruk i Sixtinske kapell under ottesang på onsdag og fredag fra Hellige uke.

Den På meg er en av de mest ofte innspilte eksempler på sen renessansemusikk, selv om det faktisk ble skrevet i løpet av de kronologiske rammen av barokken; i denne forbindelse er det representativt for musikk av den romerske School of komponister, som var stilistisk konservative. Det var musikk som inspirerte komponister som Mendelssohn, Liszt og Mozart. ~ Todd McComb, Alle musikkguide

Tekst av På meg (engelsk oversettelse):

Vær nåde over meg, Gud, etter din kjærlige vennlighet!
I henhold til mengden av dine ømme barmhjertighet utrydder mine overtredelser.
Vask meg grundig fra min misgjerning og rens meg fra min synd.
For jeg anerkjenner mine overtredelser, og min synd er alltid før meg.
Jeg har syndet mot deg, bare du, og gjort dette onde for ditt syn, for at du kan bli rettferdig når du snakker og være klar når du dømmer.
Se, jeg var skapt i urettferdighet; og i synd gjorde min mor meg.
Se, du ønsker sannhet i de indre deler, og i den skjulte del skal du gjøre meg kjent med visdom.
Renset meg med isop, og jeg skal være ren; vask meg, og jeg skal være hvitere enn snø.
Gjør meg til å høre glede og glede; at beinene som du har brutt, kan glede seg over.
Skjul ditt ansikt fra mine synder og utryd alle mine misgjerninger.
Skap meg et rent hjerte, o Gud! og forny en riktig ånd i meg.
Kast meg ikke bort fra din nærhet; og ta ikke din hellige ånd fra meg.
Gjenopprett meg glede for din frelse; og opprettholde meg med din frie ånd.
Da skal jeg lære avgangere dine veier; og syndere skal bli omvendt til deg.
Frels mig fra blodsignighet, Gud, du er min frelses Gud, og min tunga skal synge høyt for din rettferdighet.
Herre, åpen du mine lepper! og min munn skal vise ditt ros.
For du ønsker ikke å ofre; ellers vil jeg gi det; du er ikke glad i brennoffer.
Guds ofre er en ødelagt ånd; et brudt og forferdet hjerte, Gud, du vil ikke forakte.
Gjør det godt til Sion med din lykke, bygg Jerusalems murer!
Da skal du være fornøyd med rettferdighetsofrene, med brennoffer og alt brennoffer, da skal de bøte på ditt alter.

Eksempel på deres musikk:

Tallis: Salvator mundi (kollektbønn for langfredag, til minne om korsfestelsen av Jesus på Calvery, skrevet på latin, 03:58) fra albumet Salve Regina – 2001

Tallis: Credo fra messe i fire stemmer (7:09) fra albumet  Benedictus – Klassisk musikk for refleksjon og meditasjon – 1999.

Allegri: På meg (Salme 51 – Askeonsdag, 13:51) fra albumet En nybegynner guide til klassisk (komplett) Allegri – 2007 Hør mens du ser på Sixtinske kapell.

Musikk for Passiontide fra Saint Paul søndag (Amerikanske offentlige medier, kringkaste 16 mars 2008)

 

Merk:  disse materialene ble forfattet av Todd McComb, fra hans  Alle musikkguide, og presenteres her for bruk av elevene mine, for begrenset, non-profit, pedagogisk formål.