Dette er hjemmesiden for Netpbm.

Original English version: http://netpbm.sourceforge.net

Om Netpbm

Netpbm er et verktøysett for manipulering av grafiske bilder, inkludert konvertering av bilder mellom en rekke forskjellige formater. Det er over 300 separate verktøy i pakken inkludert omformere for omtrent 100 grafikkformater. Eksempler på den typen bildemanipulering vi snakker om er: Å krympe et bilde med 10%; Kutte den øverste halvdelen av et bilde; Å lage et speilbilde; Lage en sekvens av bilder som blekner fra ett bilde til et annet.

For detaljer, se i bruksanvisningen.

Pakken er ment å være bærbar til mange plattformer. Den har minst blitt testet under forskjellige Unix-baserte systemer, Windows, Mac OS X, VMS og Amiga OS. Vedlikeholderen bruker og bygger det på et Linux-system.

Målet med Netpbm er å være en enkelt kilde for alle de primitive grafiske verktøyene, spesielt omformere, en trenger. Så hvis du vet om noen fritt omfordelbar programvare i denne vene som ikke er i pakken ennå, bør du bringe den under oppmerksomhet fra Netpbm-vedlikeholderen, slik at den kan inkluderes i neste utgivelse.

Netpbm inneholder ikke interaktive verktøy og har ikke et grafisk grensesnitt. Programmene er nyttige påkalt fra en typet skall-kommando, men de fleste er også orientert mot å bli brukt internt av et program.

Å få Netpbm

Se Få Netpbm.

Bygge og installere

Instruksjoner for å bygge og installere Netpbm er i Netpbm kildetreet i fil doc/INSTALL.

Brukerstøtte

Det er ingen adresseliste eller sporingssystem for feilrapporter og forespørsler om hjelp. Bare send en e-post til vedlikeholderen, Bryan Henderson, på [email protected]. Bryan reagerer ganske raskt og pålitelig.

Vennligst sjekk endringsloggen for utgivelsen serien først for å se om feilen allerede er fikset. Den – versjon alternativet på de fleste Netpbm programmer forteller deg hvilke slipper du bruker.

Det er ikke noe sporsporingssystem fordi det ikke er nok feilrapporter til å gjøre det verdt. Vedlikeholderen svarer på hver e-postmeldingsfeilrapport umiddelbart.

Legg merke til at det generelt ikke er noe som heter en feil som er rapportert, men at den ikke har noen oppdatering oppført i endringshistorikken. Det er fordi når en feil rapporteres, er det en ny utgivelse i løpet av noen dager for å fikse den (eller en dokumentasjonsendring som gjør at den ikke er en feil).

Utvikling

Netpbm er vedlikeholdt og distribuert via en Sourceforge prosjekt.

Forutsetninger

Hvis du har problemer med å få, bygge eller installere forutsetningene, ønsker Netpbm-vedlikeholderen å vite det. Siden han bruker dem selv, kan han hjelpe deg. Og hvis det er et problem med en forutsetningspakke som egen vedlikeholder ikke kan fikse, kan det være mulig å sende en fix med Netpbm.

For å bygge og installere Netpbm, trenger du GNU Make og en Perl-tolk. Du kan få GNU Make fra GNU-prosjektet og Perl fra CPAN. Det er mulig å komme seg rundt Perl-kravet ved å kjøre noen av trinnene på en annen maskin som har Perl og gjøre andre manuelt. Det er ingen praktisk erstatning for GNU Make.

Netpbm-pakken som helhet bruker over et halvt dusin eksterne biblioteker, men du trenger ikke nødvendigvis å installere dem alle for å bygge Netpbm. Hvert bibliotek brukes av noen få Netpbm-programmer, og hvis du ikke har biblioteket, vil Netpbm build automatisk hoppe over å bygge disse delene. Se forutsetningslisten.

pstopnm (Postscript til PNM bilde omformer) krever Ghostscript (installert med navnet gs i kommandosøkebanen). Og det krever spesielt at Ghostscript bygges med relevante PNM enhetsdriverne.

Enhver C-kompilator som implementerer C89-standarden (som betyr sannsynligvis noen C-kompilator du vil støte) skal fungere. Men Gcc 2,96 brytes på en måte som gjør det i stand til å kompilere Netpbm. Enhver annen versjon av GCC eller klang skal fungere.

Netpbm krever et C utførelsesfase-bibliotek (libc) som implementerer Enkel Unix spesifikasjon, versjon 2 (ca. 1997). Noen kompilatorer eller C-kjøretidsbiblioteker, inkludert MinGW, implementerer feiltestmakroer på feil måte og enten bibliotekshovedfilene eller Netpbm må endres litt for at koden skal samles. GNU C-biblioteket i versjon 2 eller nyere skal fungere, som inkluderer all Linux-distribusjon du sannsynligvis vil møte.

Netpbm krever omtrent 6 MiB diskplass, ikke inkludert dokumentasjon. Dokumentasjonen er 2 MiB, men du trenger ikke nødvendigvis å installere den; kan du bare få tilgang til den offentlige kopien.

Juridisk brukbarhet

Netpbm består av kode som er bidratt av mange forfattere, og de fleste av dem, eller i noen tilfeller deres arbeidsgivere, har copyright på delene de skrev. Alle forfattere har gitt deg rett til å bruke og distribuere koden uten å måtte betale dem, så lenge du oppfylle noen enkle krav. Alle disse offentlige lisensene er “åpen kildekode” – lisenser som definert av SourceForge (SourceForge stiller en betingelse for distribusjon av koden).

Du kan vanligvis finne et tilbud om en opphavsrettslisens innenfor kildekodefiler. GPL, BSD, MIT og BSD-lisensen er blant de som tilbys. Steve McIntyre gjorde en undersøkelse av kildekoden i 2001 med det formål å avgjøre hva som kan inngå i Debian og oppsummert hva han fant i filen copyright_summary i kildetreet.

Selvfølgelig, med Netpbm som med mest åpen kildekode-programvare, kan du ikke være sikker på hvem som skrev koden, eller om lisensen tilbyr du faktisk kommer fra personene som har copyright. Noen på noen tid kan ha kopiert kode uten tillatelse og bidratt med den til Netpbm, noe som betyr at hvis du kopierer den videre, kan du skylde opphavsrettsinnehaveren royalty. Risikoen for dette bør imidlertid være liten fordi ingen bidrag til Netpbm er verdifulle nok til at en slik copyright-eier vil bry å håndheve opphavsretten.

Netpbm-vedlikeholderen har ikke mottatt noen garantier for at koden er lisensiert og tilbyr ingen slike garantier til noen andre.

Det kan være patenter som er praktisert med Netpbm-kode, noe som vil gjøre en bruker av koden ansvarlig for royalty for patentinnehaveren. Netpbm-vedlikeholderen har ingen lisenser for å bruke patenter. Det er ingen aktive patenter som er kjent i Netpbm vedlikehold dekker Netpbm, men det pleide å være, er beskrevet i filen patent_summary i kilden treet.

Bruke Netpbm på et nettsted

Mange bruker Netpbm for å utføre grafiske funksjoner på et nettsted. De har CGI-skript som påkaller Netpbm-programmer for å behandle bilder for visning på en webside. Gallery og 4Images er to programvarepakker for nettsteder som er avhengige av Netpbm for grafikkmanipulering.

Å installere Netpbm krever forskjellige ferdigheter og systemtilgang enn å installere de fleste andre nettsteder. Du må kunne sammenstille C-kode for webservermaskinen og ha en grunnleggende forståelse av hvordan filer er organisert og programmer kjøres på webserveren. Å diagnostisere uunngåelige problemer krever vanligvis skalltilgang til webserveren.

Netpbm er grunnleggende grafikkprogramvare som bør leveres av hvilken som helst webhotell-tjeneste. Hvis den ikke allerede er på webserveren din, må du be systemadministratoren legge den til.

Popularitet

Netpbm popularitet er stort sett historisk. Det var en tid da det var den fremste grafikkbehandlingspakke i verden, men det var en tid da datamaskiner ble i hovedsak brukt av ingeniører og forskere – folk som var behagelig å skrive shell-kommandoer og skrive programmer. Det var en tid da grafiske brukergrensesnitt var svake og sjeldne. I dag, noen av Netpbm s 300+ programmer er ganske populær, men de fleste av dem er brukt hovedsakelig av svært gamle programmer og enda eldre programmerere. En person er mer sannsynlig å beskjære et bilde i dag ved hjelp av Adobe Photoshop eller Gimp enn Netpbm sin pnmcrop eller konvertere fra GIF til PNG med ImageMagick.

En annen grunn til synkende popularitet er at Netpbms viktigste funksjon da den var ny, var muligheten til å konvertere blant grafikkformater. Alle bortsett fra åtte av de 100 formatene som Netpbm kjenner til, sees bare i museer i dag.

Ingenting av dette betyr at Netpbm er foreldet. Blant nisjen til ingeniører som setter pris på modulær design, kodebruk og å bygge ting fra byggeklosser, har Netpbm ikke noe like. Disse menneskene fortsetter å bruke det i stort antall, og det er nye utgivelser, vanligvis inneholder nye funksjoner, hver tredje måned.

I juni 2012 gjorde Netpbm-utvikler og bruker Akira F Urushibata en studie av det Linux-baserte operativsystemet Fedora og fant ut at 114 Netpbm-programmer til en viss grad ble brukt i minst en Fedora-pakke. Dette inkluderte omformere for 34 grafikkformater.

De ti mest populære (etter antall pakker som bruker den) Netpbm-programmer i Fedora var, i rekkefølge fra de mest populære:

 1. pnmtopng/pngtopnm (Konverterer til/fra PNG)
 2. pnmtops (Konverterer til Postscript)
 3. ppmtogif/giftopnm (Konverterer til/fra GIF)
 4. pnmquant (Kvantiserer farger)
 5. pamscale (Skalerer bilder – utvider og krymper bilder)
 6. tifftopnm/pnmtotiff (Konverterer til/fra TIFF)
 7. jpegtopnm (Konverterer til JFIF)
 8. ppmtopgm (Konverterer farge til gråtoner)
 9. pamcut (Beskjærer bilder)
 10. bmptopnm/ppmtobmp (Konverterer til/fra BMP).

De ti mest populære ikke-tellende omformerne var:

 1. pnmquant (Kvantiserer farger)
 2. pamscale (Skalerer bilder – utvider og krymper bilder)
 3. pamcut (Beskjærer bilder)
 4. pamfile (Rapporterer dimensjoner på et bilde)
 5. pnmcrop (Fjerner grenser fra bilder)
 6. pamflip (Vend bilder rundt på forskjellige måter)
 7. pnminvert (Børser svart for hvitt)
 8. pnmrotate (Roterer bilder)
 9. ppmdist (Forbedrer kontrasten)
 10. ppmnorm (Forbedrer kontrasten)

Det er verdt å merke seg at de faktiske pakkeavhengighetene viser langt mindre bruk av Netpbm enn disse tallene indikerer. Denne studien ble gjort ved å søke etter navn på Netpbm-programmer i pakkenes filer.

Nedlastingstall er ikke mulig fordi Netpbm hovedsakelig distribuerer gjennom subversjon-kassen.

Historie

Netpbm historie strekker seg tilbake til 1988. Kort: Netpbm erstatter utbredt Pbmplus pakke (siste utgitt 10 desember 1991). Flere forbedringer og tillegg er gjort. Etter den siste utgivelsen av Pbmplus begynte mange andre filtre å sirkulere på nettet, som var en ganske ny tilstand på den tiden. Målet med Netpbm var å samle disse og gjøre dem om til en pakke, derav navnet “Netpbm.” Dette arbeidet er utført av programmerere over hele verden.

For detaljert kodeendringshistorikk, se endre.html. Herfra kan du fortelle om en viss feil har blitt løst siden utgivelsen der du ser den, og hvilke nye funksjoner som er i nyere utgivelser enn det du har.


Av Bryan Henderson, San Jose, CA; [email protected] sist sjekket 2019.05.10