Morderne på Gandhi minne

Original English version: https://vinaylal.wordpress.com/2021/01/30/the-assassins-of-gandhis-memory/

30. januar 2021

Copyright ©Vinay Lal

Morderne etter Gandhis minne er overalt i India i dag. De lurer i mange av landets høyeste kontorer, i lovgivende bygninger, i smugene og omkjørtveiene i indiske byer, og mest av alt i middelklassehjem der det er en trosartikkel å holde Gandhi ansvarlig for delingen av India , fordømmer ham for den påståtte tilpasningen av muslimer, avskjediger ham som en antimoderniser, latterliggjør hans ustanselige og prinsipielle forkjemper for ikke-vold, og håner ham for hans oppslukende politikk.

— Statue av Mohandas Karamchand Gandhi i det indiske parlamentskomplekset, New Delhi.

Likevel er det tiden på året da “Nasjonens Fader” må føres ut fra kjølerom og ritualer for ærbødighet må utføres, om bare for å vise verden at profeter ikke er uten ære i deres eget land. Jubileet for attentatet hans 30. januar er over landet. På denne dagen, år etter år, leder mektige politikere landet i å observere to minutters stillhet på det som offisielt er betegnet som “Martyrs dag”. Det er viser fromhet, besøk til Rajghat av høytstående personer, og noen helt glemmelige homilier om fred (shanti) kommer fram fra munnen til de som er beskrevet som ledere. Deretter går regjeringen straks tilbake til oppgaven med å stille lydige motstandere og fengsler menneskerettighetsaktivister.

De siste årene har angrepet på Gandhi og tilsvarende gjenopplivelsen av omdømmet til hans snikmorder, Nathuram Godse, blitt den nye forstand i India, hvor kanskje for to årtusener siden Mahabharata kunngjorde ‘ahimsa paramo dharma‘ (ikke-vold er den største dharma eller plikt). For bare to uker siden samlet en stor mengde hindunasjonalister seg i byen Gwalior, som ligger rundt 200 miles sør for Delhi i det sentrale India, for å feire innvielsen av Godse Gyan Shala, et minnebibliotek opprettet med den hensikt å tilby innbyggerne av denne byens “kunnskap” om en mann som nå blir hyllet som en stor indisk patriot. Forherligelsen av Godse, som ble sendt til galgen i 1949, var i noen tiår begrenset til utkantelementer som stort sett møttes i det skjulte i Maharashtrian-byen Pune hvor han ble født for å feire martyriet. I 1964 ble Gopal Godse (leiemorderens bror) og Vishnu Karkare, som begge ble dømt til livsvarig fengsel for sin rolle i sammensvergelsen om å myrde Gandhi, løslatt fra fengsel. En mottakelse som deltok på rundt 200 mennesker ble holdt av hindunasjonalister for å hedre de to mennene der Nathuram Godse ble beskrevet som en ‘desh bhakt’ (patriot). Da dette saken ble gjort oppmerksom på det indiske parlamentet, skapte det opprør.

Oppblomstringen av hindunasjonalisme på slutten av 1980-tallet stimulerte imidlertid noen til å snakke på vegne av ham, og antallet av Godse hengivne har vokst enormt siden den nåværende hindunasjonalistiske regjeringen kom til makten for nesten syv år siden. I det siste parlamentsvalget i mai 2019 var Pragya Thakur, en kvinne som var fengslet i fengsel på grunn av terrorisme i flere år, som imidlertid utgjør seg som en hinduistisk hellig kvinne, rettferdig med å si at ‘Nathuram Godse desh bhakt thhe, hain, or rahenge‘ (Godse ‘var, forblir, og vil fortsette å være en elsker av moderlandet’). Som det regjerende Bharatiya Janata-partiets kandidat til et parlamentarisk sete i Bhopal fortsatte Thakur å vinne sitt sete lett.

Forherligelsen av Gandhi snikmorder er tydeligvis et pass til politisk suksess i India. Noen kan hevde at Gudse følgende er overdrevet: minnebiblioteket i Gwalior var åpent i to dager før offentlig opprør tvang nedleggelsen. Men det motsatte kunne argumenteres like lett. Pragya Thakur har en overfølger på over 200 000 på sin Twitter-konto, et antall som vil vokse ti ganger over natten, men for at BJP-ledelsen må styrke seg, gitt det offisielle synet på Gandhi som “Nasjonens far”, forkaster henne synspunkter på Godse som en stor patriot. Det ubestridelige faktum er at snikmorderens akolytter har en stor og raskt voksende tilstedeværelse på sosiale medier.

Man kan imidlertid ikke måle hvor langt pendelen har svingt i retning av Gandhi snikmorder bare ved enkle beregninger eller den høye lyden fra hans beundrere. Det aller mest kritiske hensynet er at selve ikke-voldsspråket som Gandhi var den høyeste eksponenten for i det minste i moderne historie, har forsvunnet fra leksikonet til hverdagsindianere. Ikke-vold er ikke lenger, å bruke en daglig tale, en del av samtalen. Staten nesten overalt er en leverandør av vold; men i India hadde staten kommet til at den kunne outsource vold til store deler av det sivile samfunn. Således, som mange har observert, er trollene i India spesielt krenkende, uanstendige og alarmerende voldelige, akkurat som kjeltringer som har utnevnt seg til årvåken, utleverer vold på gatene nesten etter eget ønske. I ahimsa-landet ligger vold i luften.

I sin egen levetid hadde Gandhi oppnådd en slik statur at hans nære medarbeider og Indias første statsminister, Jawaharlal Nehru, ganske enkelt kunne si til utlendinger: ‘India er Gandhi.’ Antagelsen var at i å ha utøvd Indias uavhengighet i stor grad gjennom ikke-voldelig motstand, Gandhi hadde gitt noe som indianere stolt kunne hevde som deres prestasjon, og som verden ville ha råd til å etterligne. Gandhi måtte kjempe tappert for å frigjøre forestillingen om ikke-vold fra det tredobbelte åket av svakhet, kvinnelighet og annen verdslighet som den var bundet til. Kanskje det ikke burde overraske at hindunasjonalisme, som tilbyr manna av gjenoppblomstrende militant maskulinitet til sine etterfølgere, har blitt helt utsatt for ideen om at ikke-vold bare er våpen til de svake.

Likevel, som nylige hendelser har vist, har snikmorderne til Gandhi minne fortsatt litt arbeid å gjøre i et land der Mahatma-spekelet forblir. I desember 2019 smidde overveiende muslimske kvinner, mange av dem ganske eldre og noen uten utdannelse, en ekstraordinær bevegelse av ikke-voldelig motstand for å signalisere motstand mot flere statlige tiltak, inkludert vedtakelse av lovgivning kjent som Lov om statsborgerskapsendring, som de tolker som beregnet for å frikjøre og frikoble dem. Delhi-nabolaget der denne motstanden startet, Shaheen Bagh, ville gi opphav til dusinvis av Shaheen Baghs over hele landet. Regjeringen fant i coronaviruspandemien tre måneder senere et påskudd for å stenge en bevegelse som de knapt klarte å kontrollere. Nå har bøndenes bevegelse åpnet enda et og helt absorberende kapittel i Indias prøve med ahimsa. En måte å omgå snikmorderne på Gandhi minne er, i tråd med sin egen tenkning, å gjenoppfinne og forestille seg ideen om ikke-vold for vår egen tid. Det kan ikke være noen større oppgave enn dette på dette tidspunktet av historien.

Først publisert av ABP på abplive.in under samme tittel 30. januar 2021.