Saltvannsjøer

Original English version: https://php.radford.edu/~swoodwar/biomes/?page_id=1246

Susan L. Woodward, professor i geografi Emerita, Institutt for geospatial vitenskap, Radford universitet

Verdens største innsjø (når det gjelder overflateareal) er en saltvann, Kaspihavet. De fleste slike innsjøer er et resultat av innvendig drenering der bekker eller snøsmeltende vann strømmer inn i innsjøer som ikke har utløp. Vanntap skjer i stedet kun ved fordampning, som etterlater oppløste salter som blir mer og mer konsentrerte over tid. I kjemi er et salt definert som en forbindelse som oppløses i vann for å danne et positivt ladet ion og et negativt ladede ioner. Forbindelsene oppløst i saltvann er klorider, sulfater og karbonater.

Saltinnholdet eller saltinnholdet i saltvann innsjøer varierer fra 3 ppt til mer enn 300 ppt. Til sammenligning har sjøvann en saltholdighet på 35 ppt. Lake Assal i Danakil-depresjonen i Djibouti har en saltinnhold på 348 ppt, noe som gjør den til den mest saltvannssjøen i verden utenfor Antarktis. I McMurdo Dry Valleys of Antarctica er Don Juan Pond en hypersalisk kropp av vann med en estimert konsentrasjon av kalsiumkarbonater på > 600 ppt. (Saltet fungerer som frostvæske. Temperaturene må falle til -61°F [-51.8°C] for å fryse vannet!) Dødehavet har en saltinnhold på 337 ppt, noe som gjør det ti ganger så salt som havet.

Saltvannsreke (Artemia salina), med tillatelse fra Hans Hillewart

Saltvann med høye konsentrasjoner av salt har enkle miljøer. Stor saltsjø i Utah, for eksempel, støtter planktoniske kiselalger og andre alger, saltlake og saltlake reker. Dens saltholdighet varierer fra 50 til 270 ppt, avhengig av volumet av vann til enhver tid. Det kaspiske hav, derimot, har bare en saltinnhold på 10-12 ppt og inneholder 450 arter og underarter av planteplanker, samt fisk, reptiler og en endemisk sel.

Brusvann, de saltvannssjøene med høy konsentrasjon av karbonater og bikarbonater, forekommer i vulkankraterne langs Afrikas østlige riftdal. Innsjø Nakuru i Kenya er kjent for det store antallet flamingoer som samles der for å hekke og oppdra sine unge, trygge for de fleste rovdyr som ikke vil motse den kaustiske innsjøslammet. Sodavann forekommer også på den høye Altiplano i Sør-Amerika, hvor de mates av snøsmelting utenfor Andesfjellene. I skyggen av fjellene er klimaet i disse lukkede bassengene tørt og fordampningshastigheten er høy. Flamingoer (av forskjellige arter enn de i Afrika) hekker også på disse innsjøene.

James’s flamingoer, Laguna Colorado, Bolivia. Hilsen av Valdiney Pimenta.

De fleste saltvann innsjøer krymper og blir til saltpanner eller playas. Salar de Uyuni på Bolivias Altiplano er verdens største slike panne. En vannfilm dekker overflaten bare i regntiden. Det og Salar de Atacama er blant verdens største kilder til litium.

Makgadikgadi-panner i Bostwana er et av verdens største komplekser av saltpanner. (Den største pannen er omtrent halvparten av størrelsen på Salar de Uyuni) De opprettholder en kortvarig kobling til Okavango Delta via Boteti-elven som av og til fører vann til pannene. Når de flommer, får de besøk av titusenvis av avlsvannfugler, inkludert flamingoer.

I Nord-Amerika finnes det store og små playas i Arizona, California, Nevada, Texas og Utah. Blant de største, Bonneville Flats i Utah, er det som er igjen av Pleistocene Lake Bonneville, mens Lake Badwater i Death Valley, California – det laveste og hotteste punktet på det nordamerikanske kontinentet – er rest av Pleistocene Lake Manly.