Et bilde er verdt tusen ord

Original English version: https://www.mnsu.edu/comdis/ISAD3/papers/kuster.html

Om forfatterne: Judy Kuster, M.S. i talespråklig patologi og M.S. i rådgivning, er førsteamanuensis i kommunikasjonsforstyrrelser ved Minnesota Statsuniversitet, Mankato. Hun er godt publisert i internettressurser og har presentert på statlige, nasjonale og internasjonale konferanser. Hun er webmaster for Nettforbindelser for kommunikasjonsforstyrrelser og vitenskaper og Stammende hjemmeside samt koordinator for denne nettkonferansen. For tiden er hun medlem av Divisjon #4 Oppgavestyrke for etterutdanning og Oppgavestyrke om medlemskap.

Anders Lundberg, M.S., er klinisk psykolog ved Institutt for logopedikk og foniatri, Sahlgrens universitetssykehus, Göteborg, Sverige. Interessert og erfaren av å stamme først på et personlig nivå, deretter senere også på et profesjonelt.

Adriana DiGrande, MS, CCC har behandlet barn og voksne som stutter eksklusivt siden 1982. Adriana er en klinisk instruktør ved Boston universitet og Emerson Høyskole hvor hun trener doktorgradsstudenter i området for stamming og har presentert på statlige og nasjonale konferanser om emnet av stamming.

Lori Andrews, M.A., er utdannet sivil-og familieterapeut, registrert kunstterapeut og nåværende visepresident i San Diego Kunstterapiforening. Hun liker å integrere kreativitet og livsproblemer i sin terapeutiske tilnærming for individer i alle aldre. Hun har lagt til rette for kunst som et uttrykk for barn og unge som stutter på Nasjonalt stammingprosjekt-symposium og har vært programleder på Kunst og barnet som raser på Internasjonal konferanse for flytende forening. Lori er for tiden i en gruppe privat praksis i San Diego, California.


Du kan legge inn spørsmål/kommentarer om følgende papir til Judy Kuster, Anders Lundberg, Adriana DiGrande og Lori Andrews før 22. oktober 2000. Du er også invitert til å maile eller maile dine egne bilder av stamming til Judy


Et bilde er verdt tusen ord

av Judy Kuster fra Minnesota, USA og Lori Andrews fra California, USA

For mange år siden utviklet en annonseringsleder for Royal bakepulver en annonse han håpet ville selge produktet. I stedet oppnådde han å mynte en frase som har blitt kjent overalt – “Et bilde er verdt tusen ord.” Annonsen han utviklet var en guttes smilende ansikt med et kinesisk ordtak under. Reklamesjefen trodde tilsynelatende at selskapet hans ville selge mer bakepulver hvis visdom i kinesisk filosofi støttet hans påstander. Han kunne ha kommet med en enda sterkere påstand om han hadde kjent det kinesiske språket. Den utøvende oversatte uttrykket feil. Det står bokstavelig talt “En bildes mening kan uttrykke ti tusen ord.” (commfaculty.fullerton.edu/lester/writings/1000_words.html)

For flere hundre år siden, i de aller første tegningene av “stamming”, tegnet egypterne hieroglyfiske symboler, det antas å representere stamming. Som du ser, viser bildet en person som prøver å snakke, men taleren blokkeres av det som ser ut som vegger.

(Fra Faulkner (1991) En kortfattet ordbok for mellom Egyptisk)

Den første figuren av dette hieroglyfiske symbolet som sies å representere stamming, viser en sittende person som peker mot munnen og mot bakken. “Kanskje det som denne hieroglyfen skildrer er en skjelving – et jordskjelv – som blir ført fra bakken til munnen: Hvis dette er slik, brukte egypterne jordskjelvet som en metafor i det øyeblikket stammet.” (Silverman, s. 8).

Noen mennesker, inkludert profesjonelle har brukt kunstverk/bilder for å hjelpe andre med å forstå stamming. Joseph Sheehans berømte “Iceberg of Stuttering” (bildet til venstre, fra en Sheehan Stammeklinikk-brosjyre) skildrer hvor mye av stammingen som virkelig er under overflaten.

Charles Van Riper brukte også et bilde for å demonstrere hvordan stamming utvikler seg. Hans beskrivelse av bildet er like levende. “Stamming har tre kilder; den viktigste representert av den største, Lake Learning, som strømmen fra konstitusjonelle reservoar strømmer inn i. Neurosedam er også en av kildene til stamming, men den er mindre. Dens bidrag til strømmen forekommer også videre ned elvenes løype. Stamming kan komme fra hvilken som helst av disse tre kildene.

Når strømmen forlater innlæringen av sjøen, flyter den sakte, og mange av et barn som er fanget i strømmen, kan få den til å kaste seg selv eller med litt foreldre- eller terapeutisk hjelp. Noen av dem blir kastet opp på Precarious Island og blir flytende for en tid, bare for å bli feid bort igjen av de raskt bevegelige følelsesstrømmene fra Neurosedam. Den andre fasen i utviklingen av stamming er representert av Surprise Rapids, og stammeren begynner å vite at han har problemer. Det er imidlertid ikke vanskelig å redde ham hvis du vet hvordan du gjør det.

Når han først blir feid over frustrasjon faller, tar han imidlertid juling fra de mange steinene som kaster strømmen. Til tross for deres tilfeldige kamp, er det noen få som kommer seg til land selv på dette stadiet, den tredje, men de trenger vanligvis en forståelsesfull terapeut og samarbeidsforeldre for å hjelpe dem. Elven renner enda raskere hit, og snart kommer den inn i frykten. Dette er den verste strekningen av hele stammingstrømmen, for under den ligger boblebadet med selvforsterkning. Når barnet er fanget i dets konstante sirkulering, er det lite håp om at han noen gang vil få det til å kaste seg. Bare en dyktig og kraftig svømmer som ikke bare kjenner denne delen, men hele stammingelven, kan håpe å redde ham. “(Van Riper, s. 280-1).

Edward Conture bruker et bilde analogi for å hjelpe barna til å forstå forskjellen mellom forover bevegelse og forstyrret tale. Han forklarer: “For en frosk til å hoppe over en dam eller bekk på lilje pads måtte han greit, enkelt og sekvensielt hoppe fra en pute til en annen. Men hvis han landet på en og flere ganger hoppet opp og ned (repetisjon) eller landet på en i en fysisk spent fast måte (stans) han ville forstyrre hans bevegelse fremover over dammen. Likeledes krever tale fysisk enkelt, glatt, sekvensiell oppførsel for å gjøre foroverbevegelse fra begynnelsen til slutten av en lyd, stavelse, eller ord.”(Conture, s. 138).

Ikke bare kan tegninger bidra til å forklare arten av stamming, kunstverk kan også hjelpe enkeltpersoner å uttrykke sine erfaringer med eller følelser om stamming når de ikke finner ordene, eller når ordene i seg selv er utilstrekkelige. Nylig sendte en god venn meg et datamaskingenerert bilde av “stamming.”

opphavsrett/copyright, Louise Heite

Ulike kunstmedier foruten tegninger har blitt brukt, inkludert skulptur. To eksempler på interessant skulptur ble funnet. Stanislav Szukalski var en “kunstner, antropolog, selvutnevnt geni. På en gang hyllet som Polens største levende kunstner og medlem av Chicagos kulturelite på 1920-tallet tilbrakte Szukalski de siste årene i ufortjent uklarhet i forstaden Los Angeles fram til sin død i en alder av 93 år i 1987. ” (http://www.protong.org/szukalski/) En av hans skulpturer heter En stammende filosof (1915).

C. Woodruff Starkweather laget en skulptur for vennen Charles Van Riper for å skildre stamming. Skulpturen har tittelen “Forfatteren som ung mann.” Van Riper brukte et bilde av skulpturen som illustrasjon i sin bok, Behandlingen av stamming.

Dette er eksempler på kunst som brukes til å uttrykke symbolsk kommunikasjon. Yrket kunstterapi bruker denne formen for kommunikasjon i arbeid med barn og voksne. Yrket er regulert av The American Kunstterapiforening, Inc. Profesjonelle kunstterapeuter har en mastergrad i kunstterapi eller minst 21 semesterpoeng i kunstterapi hvis de har en mastergrad i et beslektet felt. Røttene til kunstterapi kom fra både mental helse og pedagogisk sektor. Psykiatere begynte å studere kunstverkene til pasienter for å se om det var en kobling mellom deres kunst og deres sykdom. Omtrent på samme tid oppdaget lærere at “det frie og spontane kunstuttrykket til barn representerte både emosjonell og symbolsk kommunikasjon.” (www.arttherapy.org)

Anders Lundberg, en klinisk psykolog og en av forfatterne av denne artikkelen, har hatt betydelig profesjonell erfaring med bruk av kunstverk med barn som stammer. Hans interessant bidrag til denne utredningen, som inkluderer flere bilder, er skilt fra denne siden for å spare nedlasting tid.

Flere talespråklige patologer har også brukt kunst for å trekke frem følelsene deres klienter har rundt stamming. Kundene blir instruert: “Tegn et bilde av hvordan det føles å stamme.” Adriana DiGrande, MS, CCC-SLP og Diane Parris, MS, CCC-SLP presenterte en plakatsession på ASHA-konferansen i 1993 i Anaheim, California, med tittelen “Monstre, kjeder og bur: bilder av stamming.” I en artikkel om arbeidet deres (Trace, 1994) forklarer DiGrande og Parris hvordan de bruker kunst for å trekke frem de skjulte aspektene ved stamming. En ekstra fordel er at når en person som raser ser kunstverkene til andre som stammes, innser de at de ikke er alene om følelsene sine rundt stamming. “De har kanskje ikke tegnet bildet på samme måte, men de kan forstå hva den andre prøver å si. De føler at det er et felles bånd i hva hverandre kommuniserer, og de blir veldig støttende av hverandre,” rapporterer DiGrande (Trace, 1994). Ikke bare kan bildene utvikle et “felles bånd” blant barn som stammes, de kan også åpne kommunikasjonsmuligheter mellom foreldre og barna. I mange familier er temaet for stamming ofte et “tabu”-emne og en mur av stillhet utvikler seg rundt stamming. Disse tegningene har åpnet døren for foreldre og barn for å diskutere stamming på en mindre truende måte, og de har gitt foreldrene en bedre forståelse av barnets opplevelse.

Kristin Chmela, MS, CCC-SLP bruker tegning som en aktivitet under behandlingen. Chmela deler at tegningene videre hjelper klinikeren til å forstå barnets nåværende oppfatning av stamming. Dette inkluderer ofte å se etter tegn til endringer i oppfatningene over tid, og indikasjon på fremgang, samt aktuelle bekymringer. Chmela delte flere tegninger for denne konferansen (i kunstgalleriet), og Stamming grunnlaget for Amerika bruker også noen av disse bildene i boken sin, Skolealderbarnet som raser: arbeider effektivt med holdninger og følelser. Tegningene er en del av delingen som følger med tape 85 med samme navn. (Personlig korrespondanse med Kristin Chmela og Jane Fraser, SFA).

Enten kunst brukes til å hjelpe andre å lære om stamming eller hjelpe enkeltpersoner til å uttrykke sine følelser når de ikke kan finne ordene, kan disse bildene sende meldinger som er verdt tusenvis av ord.

Denne artikkelen gir en mulighet for leseren å lære om stamming gjennom kunstverk av barn ved å besøke Kunstgalleri stamming. Bilder som er registrert av flere talespråklige patologer. Dette papiret gir også en mulighet for barn til å trekke sine egne bilder av stamming som kan legges til kunstgalleri. Bilder skal skannes og lagres som gif eller jpeg og sendt til Judy Kuster eller originale bilder kan sendes til:

Judy Kuster
1018 S. Payne St.
New Ulm, MN
56073

Bibliografi

 

  • Conture, E.G. (1990) Stuttering, Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall
  • Faulkner (1991) A Concise Dictionary of Middle Egyptian Oakville, CT: David Brown Book Co
  • Lundberg, A.: Stammande barn – En bok till dig med ett stammande barn i din n�rhet (Stuttering Children – a book for you with a stuttering child near you). Liber Utbildning AB, Stockholm, Sweden (1995). Available only in Swedish.
  • Lundberg A.: STAMNING – grundbok f�r behandlare. (STUTTERING – A fundamental book for clinicians). Lianen Konsult, G�teborg, Sweden (1999). Available only in Swedish.
  • Silverman, F.H. (1996) Stuttering and other Fluency Disorders, Needham Heights, MA: Allyn and Bacon
  • Trace, Robert (May 2, 1994), Images of Stuttering: Intensive Therapy Program Draws Out Feelings, ADVANCE for Speech-Language Pathologists and Audiologists, p. 12-13
  • Van Riper, C (1973) The Treatment of Stuttering, Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
  • Van Riper, C. and Emerick, L (1984) Speech Correction: An Introduction to Speech Pathology and Audiology Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall

15. august 2019