Spekulativ eksomusikkologi

Original English version: http://sethares.engr.wisc.edu/exo.html

William A. Sethares

Hva er eksomusikkologi, uansett?

Selv musikkvitenskap er definert som “den historiske og vitenskapelige studiet av musikk,” begrepet vanligvis brukes bare til studiet av musikk fra den europeiske klassiske tradisjonen. “Etnomusikologi” brukes for å beskrive studiet av nonwestern musikalske tradisjoner og til sammenlignende studie av ulike musikalske kulturer. Den mer generelle betegnelsen eksomusikkologi (fra gresk prefikset ekso, betyr ‘eksternt i forhold til’ eller ‘utenfor’) er mer hensiktsmessig for studiet av ikke-humane musikalske tradisjoner, mye som exobiology refererer seg til studiet av ikke-J

ord livsformer, og exolinguistics til studiet av fremmede språk. (En komplett kurs i eksopolitikk er tilgjengelig her.)

Dessverre, siden musikalske kulturer fra forskjellige verdener er utilgjengelig for studier på det nåværende tidspunkt, praktisering av eksomusikkologi fortsatt spekulative. Det viktigste verktøyet for spekulativ eksomusikkologi er “tankeeksperiment” som involverer musikk og kultur fiktive skapninger og ikke-eksisterende fremmede arter. Det primære målet er at ved å tenke på hva musikk kan høres ut og hvordan musikalske instrumenter kan brukes i sammenheng med ulike fremmede kulturer, kan vi se mer tydelig hva musikk betyr for oss selv.

EKSOMUSIKKOLOGI – søken etter musikken til fremmede kulturer – første kontakt med nonharmonic musikalske verdener.

En sentral idé er at konsonanser og dissonans er ikke iboende kvaliteter av intervaller, men er avhengig av spekteret, klang, eller tonal kvalitet på lyden. Spesialdesignet dissonance kurvene viser hvordan å forutsi de konsonant intervaller for en gitt lyd, og disse intervallene definere en musikalsk skala. Musikere og komponister kan lage lyder i henhold til behovene til musikk, i stedet for å måtte komponere rundt lyden av noen vanlige instrumenter. For eksempel ved å designe spesielle klanger, er det nå mulig å spille consonantly i 10-tet, som i Izohronizm og Anima. Den samlede effekten er uvanlig, utenomjordisk, men det er ikke nødvendigvis rystende, dissonerende, eller støyende (selv om det kan være støyende eller risting eller dissonerende om ønskelig – vurdere  Nexus). Du kan finne ut mer om hvordan dette fungerer ved å klikke her, eller du kan sjekke ut min bok Tuning klang spektrumskala.
EKSOMUSIKKOLOGI inneholder følgende musikalske stykker, hvorav flere er tilgjengelige for nedlasting i mp3-format – bare følg linkene…

Forståelsen av tid  03:18
Slaglementene i inngrep i melodisk dialog. Slike rytmiske gåter danne grunnlag av tidsmessige bevegelse i mange musikalske kulturer ved å isolere små øyeblikk i tid.
Sympatisk metafor  03:48
Spilte med en astral gitar bygget med 19 toner i hver oktav, danser melodien tenksomt på en delikat balansert klang.
Lokal anomali  03:27
De elastiske baner av triangulaika tilpasse slik at i hvert øyeblikk er mellomrommene i maksimalt konsonant. Musikalske vitser som dette kan finnes i hele kjent plass.
Immanent sfære  04:17
Kuler av bølgende lyd, er hver tone en overtone av en enkelt underliggende banen, en harmonisk gåte balansert mellom pantonality og xentonalitet.
Ikke harmoniske betyr ikke støyende!
Persistens av tid 04:54
Paleo-futuristiske polyrytmikk slå tre mot to, en lyd conundrum der alle intervaller tilpasse seg maksimere momentant konsonanser.
Izohronizm  03:55
Når det er ti like toner i hver oktav, blir spesielle instrumenter som kleinette (se figuren) som er nødvendig for å justere deltonene inn i konsonant mønstre.
Anima  04:03
Som izohronizm, bruker denne mystiske ti tone tempererte stykke endret klanger å gjennomføre en balanse mellom sammenheng og kaos, mellom det åpenbare og obskure. (Tekst oversatt høflighet av Interstellar språk institutt).
Løpet Venus  04:25
Dette melodi flyter over en enkelt lav tone, spille på de multidimensjonale harmoniske av Klein trompet. I sin opprinnelige land er det en melodi av meditasjon, en konsonans for ettertanke.
Fri fra tyngde  03:28
En feiring av å leve i et asteroidebelte, hvor planetkreftene er et fjernt husket encumberance og tredimensjonale idrett og danser trives. Melodisk og harmonisk bevegelse i overensstemmelse med en enkel additiv skala, i et vanlig gitter som organiserer bek plass direkte i frekvens.
Når Alt var Samtidig  03:50
I denne skapelsesmyten, alt som eksisterer oppstå fra en eneste øyeblikk i tid. Fremmede stemmer, deres harmoniske gale leie av spektrale avbildninger, å varsle om fare som ligger i enda et øyeblikk av klarhet.
Temporal Bevissthet  02:59
Kommende alder av en kultur: denne sangen lengter etter enklere dager lettet ved selv kunnskap. Spektrale segmenter er flises, gyting klapre og Jabber-av kollektive stemmer som stiger i en kaos av forvirring.
Kryssende kuler  3:33
Hver drone i denne mytologien er en ånd, hver melodi er en manifestasjon av et høyere vesen. Forstå musikk “av kulene” er en vei mot opplysning, og hver melodisk frase, er hver harmonisk passasje en overtone på den veien.
EKSOMUSIKKOLOGI, under forutsetning av å utforske musikk fra fremmede kulturer, utforsker noen av de mulige ikke-harmoniske musikalske verdener.
Pulserende stillhet  3:33
Ululations av stråling fra kosmiske partikler mønstret i en enkelt levende notat som endrer uten å flytte, som vokser mens resterende fortsatt. Selv om det var bare en kommentar, ville det fortsatt være musikk.
Kalte Opus  03:45
En mistet koloni av mennesker husker de gamle stiler, men med slående adaptive endringer. På hvert øyeblikk i tid, disse “fioliner” arbeide for å redusere dissonans.
Nexus  03:46
Det harmonisk rekke er i stand til en rekke forskjellige klang uttrykk som er høyt ansett hele galaksen. Dens subliminal påvirkning gir en samlende kraft i mange samfunn, selv når den er behandlet med slike dissonerende ignorering som i dette Knotty uendelig sang.
Sonork  03:15
Dette instrumental følger Rite av oppstigning, en tradisjonell Klingon kommer av alder ritual. Opprinnelsen til hver lyd er en cymbal; opprinnelsen til hver rytme er et symbol som representerer passasjen av tid.
Rojqoq  03:45
En gammel Klingon sang om at den foreslåtte alliansen ble dømt til å mislykkes, at fred med så sjofel en fiende var umulig, at selv tanken på en slik avtale var vanærende. Det er ikke Roj (ekte fred), er det rojqoq (‘såkalte’ fred).
Pagan Revenge  03:55
Trident instrumenter, innstilt til syv like divisjoner av oktaven, spille et tema fremover og deretter bakover – til slutt ender på første tone. Dette melodisk palindrome er regnet som en viktig del av musikalsk balanse i mange deler av Melkeveien. Uheldigvis menneskelige ører ikke lett erkjenne dette strukturelementet, og kan derfor ikke fullt ut forstår den ytelse.
Ingenting ødelagt i syv  03:29
Mer trident musikk: et enkelt mønster for barn som gjentar og imiterer seg selv som det øker og minsker i kompleksitet.
EKSOMUSIKKOLOGI is available directly from Amazon.com.

Lurer som kunne ha utviklet slike kul grafikk?

En ll mp3s er oppsummert her.